In de aankomende jaren zal de krapte op het elektriciteitsnet gevolgen hebben voor iedereen
De netbeheerders werken hard aan innovaties en de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Momenteel zijn ze bezig met honderden aanpassingen op hoogspannings- en middenspanningsniveau en investeren ze tot 2030 40 miljard euro in het net. Echter, de omvang van het werk is zo groot dat het niet allemaal tegelijk kan worden uitgevoerd. De drukte op het elektriciteitsnet wordt veroorzaakt door de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, de snelle aansluiting van nieuwbouwwoningen en het verduurzamen van de energievoorziening. Dit heeft tot gevolg dat ondernemers en instellingen te maken krijgen met toenemende wachttijden voor aansluiting op het net en de benodigde netcapaciteit. Hoewel de netbeheerders voortdurend bezig zijn om het net uit te breiden en problemen op te lossen, zal de vraag naar elektriciteit blijven groeien. Om deze uitdaging aan te gaan, is samenwerking tussen de overheid en de branche noodzakelijk, evenals het gebruik van innovatieve oplossingen en slimme manieren om het net te gebruiken.
Consumenten
In de toekomst zullen consumenten de gevolgen merken van de drukte op het elektriciteitsnet. Het kan voorkomen dat zij niet altijd hun opgewekte zonne-energie kunnen terugleveren en het langer duurt om een huisaansluiting te verzwaren voor bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrisch koken. Hoewel dit geen prettige boodschap is, proberen de netbeheerders de overlast tot een minimum te beperken en hebben ze een handreiking voor consumenten en installateurs om problemen bij het terugleveren van zonne-energie te voorkomen.
Verbouwing versnellen
De netbeheerders hebben de nieuwe regering gevraagd om aandacht te besteden aan de problemen rondom de verbouwing van het elektriciteitsnet. Ze dringen er bij de politieke partijen op aan om snel beslissingen te nemen over de prioriteiten en planning voor de aanleg van het net, zowel op nationaal, regionaal als lokaal niveau. Verder moet de wet- en regelgeving worden aangepast om de afstemming van vraag en aanbod van energie beter te ondersteunen. Alleen op deze manier kan de klimaatdoelstelling voor 2030 en 2050 worden bereikt op een betaalbare manier.